Meer over Zonen & Dochters

is Amersfoort vierde in 2009 750 jaar stadsrechten. Eén van de feestelijkheden bestond uit de expositie Zonen en Dochters. Negen kunstenaars met een Amersfoortse hartslag hebben zich laten inspireren door de drie grote Amersfoortse kunstenaars: Mathias Withoos, Mondriaan en Armando. Historie en hedendaagse kunst door negen kunstenaars omgezet in een actueel beeld van fotografie, schilderkunst en ruimtelijke werken.
Karen wins pikte dit idee van inspiratie op. Zij maakte contact met de scholen, en een aantal schoolklassen lieten zich weer inspireren door de negen Amersfoortse kunstenaars.
Het Vathorst College en Corderius College gingen met een aantal partners – StadsGalerij, Kunstuitleen, Lokaal 4/KEES, Scholen in de Kunst – door met het initiatief. De Kunstuitleen is opgeheven, Scholen in de Kunst haakte af, maar de overigen vormen nog steeds, in 2020, de dragers van dit energie-opwekkende initiatief.

Het project zonen en dochters van Amersfoort brengt examenleerlingen in contact met kunstenaars uit Amersfoort. De ontmoetingen zijn een bron van inspiratie voor de leerlingen, zichtbaar in een beeldende reactie op het werk van de kunstenaars. Het levert de leerlingen inspiratie en motivatie en een voorbeeld van de beroepspraktijk. Het is dan ook mede als oriëntatie op de beroepspraktijk opgenomen in hun programma toetsing en afsluiting voor het examen. In de loop van het project komen de leerlingen in gesprek met de kunstenaars. De gesprekken dragen bij aan het ontwikkelen van een kunstvisie bij de examenleerlingen.

Het project sluit af met een grote expositie. Het is een kroon op het werk van alle scholieren. De expositie wordt begeleid met een catalogus. We verwachten dat hiermee de leerlingen terugkijken op een geslaagd project jaar.

Het team Zonen & Dochters

Hoe werkt het project?

In de maand oktober is de lijst met deelnemende kunstenaars compleet. In die maand werken we er hard aan om de website actueel te krijgen. De kunstenaars vertellen iets over hun kijk op het kunstenaarschap en zij illustreren dat met beelden. Vanaf november kunnen de leerlingen uit de lijst met kunstenaars kiezen. Bij wie willen ze op bezoek? Onder supervisie van de scholen maken de leerlingen zelf de afspraken en gaan zij op bezoek.

Het bezoek vormt de inspiratiebron. Op school gaan zij aan de slag om een werkstuk te maken. Het werkstuk wordt tenslotte tentoongesteld tijdens de expositie in het Rietveldpaviljoen.

Deelnemende scholen

  • ‘t Atrium
  • Baarnsch Lyceum
  • Corderius College
  • Farel College
  • Vathorst College

Organisatie

  • Corderius College
  • Vathorst College
  • StadsGalerij
  • Lokaal 4